Hitchcock Design Group created a master plan for Olivet Nazarene University to define a true pedestrian environment through the strategic use of circulation systems, plant material, site amenities, and lighting. The consultant team and client envisioned a new loop road system to reduce vehicular traffic in the campus interior. This allowed bike and pedestrian paths to create a new character and “sense of place” for the heart of the campus. 

HDG then led a team of engineers and architects to transform the pedestrian core of the campus. Rather than simply replace aging steam lines, the design team worked to relocate them under new, narrower, pedestrian-friendly pathways. With sustainability in mind, HDG designers specified permeable pavers along the pathways to allow rain water to percolate into the soil. 

Now, the new walkways / bikeways improve pedestrian views and circulation patterns for authorized campus vehicles and replace the old impression that people are walking on streets primarily intended for vehicles. New plazas provide outdoor classrooms. A diversified plant palette provides much-needed shade and color to the campus. New site amenities—including benches and bike racks—provide convenience and continuity with other parts of campus. 



Project
Home
Next Project
Additional Graphics
Olivet Nazarene University Master Plan and Campus Core Transformation

LOCATION
Bourbonnais, Illinois

​CLIENT
Olivet Nazarene University

SIZE
250 acres

TEAM
RGB Architectural Group, Inc.
Tyson Engineering
Elara Engineering




OLIVET NAZARENE UNIVERSITY
CAMPUS CORE TRANSFORMATION
OLIVET NAZARENE UNIVERSITY
MASTER PLAN
OLIVET NAZARENE UNIVERSITY
CAMPUS CORE TRANSFORMATION
OLIVET NAZARENE UNIVERSITY
CAMPUS CORE TRANSFORMATION
OLIVET NAZARENE UNIVERSITY
CAMPUS CORE TRANSFORMATION
OLIVET NAZARENE UNIVERSITY CAMPUS CORE TRANSFORMATION
OLIVET NAZARENE UNIVERSITY CAMPUS CORE TRANSFORMATION
OLIVET NAZARENE UNIVERSITY
CAMPUS CORE TRANSFORMATION